Je známý jako sluneční vitamin, protože jej tělo dokáže působením slunečního záření syntetizovat v kůži. V zimním období, kdy slunce nesvítí tak intenzivně, trpíme jeho nedostatkem.
Rozmanité, plní v lidském organismu řadu důležitých úloh a má pozitivní vliv na naše kosti, svaly, zuby a imunitní systém.
Nejčastěji pociťujeme nedostatek vitaminu D od podzimu do jara, kdy je obecně méně slunečního záření. Cítíme se unaveně, sklesle a bez nálady. Nízká hladina se také odráží na přirozené obranyschopnosti.
Naštěstí nemusíme spoléhat pouze na slunce. Existují i jiné způsoby, jak vitamin D do těla doplnit. Můžeme ho pravidelně užívat ve formě doplňků stravy nebo si pochutnat na potravinách, které „déčko“ obsahují.
Jedná se o životně důležitý stopový prvek, který v lidském organismu zastává mnoho důležitých funkcí. Vstřebává se v tenkém střevě, ale neuskladňuje se do zásoby, a tak rychle může vzniknout jeho nedostatek.
Chrání naše buňky před oxidačním stresem a podporuje imunitní systém.
V běžné stravě můžeme nalézt mnoho potravin obsahující selen. Mezi nejdůležitější zdroje patří para ořechy, kuřecí a hovězí maso, vejce, ryby a ovesné vločky.
Ne, lidské tělo si jej nedokáže vyrobit samo. Selen je do těla přijímán živočišnou nebo rostlinnou potravou.
Vápník je minerál, který je důležitou součástí zubů a kostí.
Je nezbytný pro zdravý růst kostí a zubů, proto je důležitý zejména u dětí. Svůj význam má však v každém věku, jelikož udržuje pevné a tvrdé kosti. Také navíc přispívá ke správné srážlivosti krve a činnosti našich svalů.
Vápník najdeme v mnoha potravinách. Nejbohatší a nejdostupnější v našich podmínkách jsou především mléčné výrobky, ale také mák, sezamové semínko, mandle, hrášek, fazole a další.
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g upečeného výrobku při dodržení receptury a technologického postupu:
Energetická hodnota: 1008,6 kJ / 241,1 kcal
Tuky: 3,8 g
- z toho nenasycené mastné kyseliny: 0,5 g
Sacharidy: 39,5 g
- z toho cukry: 2,2 g
Vláknina: 5,4 g
Bílkoviny: 9,3 g
Sůl: 1,3 g
Vitamin D: 1,06 µg (21 % RHP*)
Selen: 19 µg (35 % RHP*)
Vápník: 134 mg (17 % RHP*)
Zinek: 4 mg (44 % RHP*)
*Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému, k udržení normálního stavu kostí, zubů a k normální činnosti svalů (Nařízení EU č. 432/2012).
*Selen přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním stresem a k udržení normálního stavu vlasů a nehtů.
*Vápník přispívá k normální činnosti svalů a je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů.
*Zinek přispívá k normální funkci imunitního systému, k udržení normálního stavu zraku a pokožky a k ochraně buněk před oxidativním stresem.
K dosažení pozitivních účinků stačí pouhých 100 g pečiva denně. Pravidelná konzumace tohoto chleba pouze přispívá k vyvážené a pestré stravě a ke zdravému životnímu stylu.
Dbejte na vyváženou a pestrou stravu a zdravý životní styl. Není určeno jako náhrada pestré stravy, pravidelná spotřeba těchto pekařských výrobků k tomu pouze přispívá.